Bezár
Bezárás
PONTI csempe · mozaik

Telefon: 06 30 9348 598
E-mail: fazekas.marton@ponticsempe.hu

Fürdőszoba - Csempe - Burkolólap - Üvegmozaik - Greslap
vonal

A jövő év csempetrendjei

hg.hu - 2008.10.27.

Immár huszonhat éve, szeptember végén rendezik Bolognában a világ legnagyobb csempevásárát, a Cersaie-t. A vásáron mintegy ezer standon a világ összes jelentősebb burkolólap és szaniter gyártó cége jelen van, a látogatók száma idén a százezret is meghaladta.

A világgazdasági válság a csempeiparban is érezteti hatását; az olcsó tömegtermékek előállításának súlypontja Ázsiába, Kelet-Európába és Dél-Amerikába tolódott, Európában és főleg Olaszországban immár nagy méretű, élcsiszolt, innovatív designnal és technológiával készülő burkolatokat gyártanak. Továbbra is reneszánszát éli a mozaik; a Bauhaus és az Art Deco szellemében a fehér és sárga arannyal díszített, fekete vagy pasztell mozaikfelületek a legdivatosabbak, a Carlo Dal Bianco, Marcel Wanders és más sztártervezők által megálmodott mozaikcsodák nem csak a fürdőszobát, hanem az igényes lakások konyháját, nappaliját sőt hálószobáját is díszíthetik.

A környezetbarát szemlélet már a csempeiparban is hódít, a legtöbb újdonságot a környezettudatos gondolkodásmód jegyében mutatták be. Az eddig kuriózumnak számító anyagtakarékos, mindössze 3 mm vastag, viszont óriási méretű gres burkolólemezek már számos standon megjelentek. Ezek a vékony lemezek akár 300x100 cm méretben készülnek, a greslapok összes előnyös tulajdonságával rendelkeznek, kopásállóságuk, hő- sav- és lúgállóságuk ugyanúgy kimagasló, mint a normál 10-12 mm vastag greslapoké. A csekély vastagságukból származó gyengébb hajlítószilárdság és ütésállóság a hátoldalukra ragasztott üvegszövet háló erősítéssel, és a modern ragasztóanyagok által biztosított teljes hátsó felületet fedő ragasztási technológiával kiküszöbölhető. A Kerlite lemezek nemcsak a környezetet, hanem a pénztárcát is óvják, ugyanis a csekély vastagság miatt egy felújítás során a korábbi burkolatot nem kell felszedni, nem képződik környezetszennyező sitt, törmelék, hanem megfelelő alapozás után az új burkolat a korábbi tetejére ragasztható. Ezzel a kivitelezés élőmunka- és időigénye jelentősen csökkenthető.

Szintén a környezetbarát gondolkodás jegyében a legtöbb neves gyártó fa hatású kollekciókat is bemutatott az idei vásáron. A nyomdatechnikában már bevált, legmodernebb Ink-Jet technológia már a burkolólap gyártásban is hódít, ezzel a technológiával a fa felületek meleg tónusai, változatos árnyalatai, erezete, még a csomók is tökéletes élethűséggel ültethetők át a greslapok felületére. Ezek a lapok kiválóan alkalmazhatók ott is, ahol a valódi fa burkolat nem szerencsés; a hónak, esőnek, tűző napnak kitett felületeken a faburkolat elszíneződhet, beszürkül, rendszeres pácolást, karbantartást igényel. Fürdőszobákban vagy uszodában pedig a vegyszeres víztől a fa padló megvetemedhet, a felületén csúszós, nyálkás bevonat képződik. Mindezek a problémák kiküszöbölhetők fa hatású gres burkolatok alkalmazásával, és a kedvező ár mellett megnyugtató a tudat, hogy a mi fürdőszobánk miatt egyetlen fát sem kellett kivágni…

Cersaie 2008

Az idei vásáron ugyanakkor megfigyelhető volt, hogy számos kisebb cég kínál természetes anyagokból készült, exkluzív díszítőelemeket a csempeburkolatokhoz. A ragasztási és vágási technika fejlődésével immár lehetséges a legkülönbözőbb anyagok - fém, fa, kő, üveg – a burkolólappal azonos, (8-10 mm) vastagságra történő „szeletelése”, és az új, nagy szilárdságú ragasztókkal történő biztonságos felragasztása a padló vagy falfelületre. Az üvegszövet hálóra kasírozott kavics, kő, vagy akár bambusz mozaikok gond nélkül együtt burkolhatók a csempe alapburkolattal. Ha ezek a természetes anyagokból készült, gyönyörűen megmunkált dekor elemek a hangsúlyos, jól megvilágított felületekre kerülnek, borsos áruk ellenére egy kedvező árú csempe vagy padlólap alapburkolattal együtt elfogadható összköltséggel lehet különleges, egyedi enteriőrt kialakítani a lakás valamennyi helyiségében.

A burkolat megtervezéséhez, a dekorelemek ésszerű és ízléses elhelyezéséhez érdemes a jobb bemutatótermekben rendelkezésre álló lakberendezői segítséget, számítógépes tervezői szolgáltatást igénybe venni.

Cersaie 2008
Cersaie 2008
Cersaie 2008
Cersaie 2008
Cersaie 2008
Cersaie 2008
Cersaie 2008
Cersaie 2008
Cersaie 2008
Cersaie 2008
Cersaie 2008
Cersaie 2008
Cersaie 2008
Cersaie 2008
Cersaie 2008
dekorációp
dekoráció
dekoráció