Bezár
Bezárás
PONTI csempe · mozaik

Telefon: 06 30 9348 598
E-mail: fazekas.marton@ponticsempe.hu

Fürdőszoba - Csempe - Burkolólap - Üvegmozaik - Greslap
vonal

Újraéledő mozaik-kultúra

hg.hu - 2007.04.11.

Sokan azt tartják, az üvegmozaik annak köszönheti népszerűségét, hogy az anyag méretrendje nem szab határt a fantáziának, visszaadja a gyermeki látásmód varázsát, és segítségével olyan dolgok is ábrázolhatók, amelyek a valóságban nem léteznek, tehát a mozaikburkolat művészi kifejezőeszköz is lehet. Ám magasztos természete ellenére gyakran olyan prózai helyeken alkalmazzák, mint a fürdőszoba, a konyha, vagy a mellékhelyiség, de kreatív felhasználással a lakás bármely részét díszítheti.

Ma már szinte bármilyen színű és textúrájú mozaikburkolat megtalálható Magyarországon is. Az egyre inkább szárnyaló belsőépítészek szívesen használják ki a mozaikok nyújtotta óriási előnyt a „kötött fogású”, nagyobb méretű csempékkel szemben. Bármilyen íves forma beburkolható a kis négyzet alakú lapokkal, s ahogy említettük, felhasználásának csak a fantázia szab határt.

Kitűnő példa a határtalanságra a 2005-ös milánói Salone del Mobile-n bemutatott Bisazza kollekció. A cég a híresen kerekded formájú Mini Cooperen mutatta be az apró üveglapocskák sokoldalú felhasználhatóságát és kiváló alkalmazkodó képességét. Négy különböző stílussal, vagyis négy eltérő mintával ruházta fel a brit ikonautókat. Az aprólékos előkészítő munka után autónként harmincezer mozaikkockát ragasztottak fel, melyekkel hihetetlen optikai hatást tudtak elérni.

A világ leghíresebb mozaik gyárát 1956-ban alapították Olaszországban, s népszerűsége azóta is töretlen. A Bisazza dicsfényéről olyan híres designerek gondoskodnak, mint Sandro Chia, aki a hetvenes években, Olaszországban született transzavantgard stílus (olyan művészet, amely elsősorban az intuícióra és a képzeleterőre esküszik, a műveken rendszerint megjelennek a művészettörténet különböző periódusaiból származó elemek) jeles képviselője.

Az üvegmozaik tehát kiváló eszközéül szolgált Chia képzeletgazdag világának. A teátrális elemeket kedvelő Fabio Novembre is gyakran használ Bisazza mozaikot munkái során, melyek jól tükrözik az anyagban rejlő végtelen lehetőségeket, s melyekben harmonikus lenyomatát adja a görög, bizánci, román, és spanyol művészeti hatásoknak, de nem áll távol tőle a barokk sem.

Patricia Urquiola, a fiatal spanyol formatervező nő feminin és egyben határozott karakterű művészetének kifejezéséhez mesteri módon használja az üvegmozaikot. Ezt bizonyítja a valenciai cég első lakáskollekciója is, melybe a designer hatalmas méretű, ornamentikus paravánt tervezett. Egy másik friss tehetség, a hollandiai születésű Marcel Wanders hét luxus szállodai lakosztályt rendezett be mozaikburkolatú felületekkel és bútorokkal Amszterdamban, majd megalkotta a különös formájú, ragyogó arany színű antilop autót. Ez lett Wanders vakációzó álomautója, fából mozaikkal.

Ám nem kell messze menni ahhoz, hogy szemet gyönyörködtető mozaik alkotásokat lássunk. Itt van mindjárt Budapest egyik legismertebb bevásárlóközpontja a Széna téren, ahol az újabb épület mértani és strukturális középpontjában elhelyezett mozaik-szökőkút adja a találkák legmegfelelőbb helyszínét. A szökőkút medencéjét alkotó négyszirmú virág az ősi mitológiában az életet jelképezi, s ezt a vitalitást tovább hangsúlyozzák a burkolat élénk kék, arany, sárga és piros mozaikjai.

A csupa ívből és hajlatból álló virágformát a lehető legjobb minőségű, műgyanta erősítésű betonból öntötték egyedi sablon segítségével, és a Bisazza cég mélytüzű, gyönyörű árnyalatú üvegmozaikjaival burkolták, díszítés képpen aranymozaikot használtak. A két üveglapocska közé olvasztott valódi, 24 karátos aranyfüst lemez nem oxidálódik, nem mattul, ezért ragyogása évszázadokig megmarad. Ugyanezt az anyagot használták a szállodává alakított Gresham Palota gyönyörű szecessziós homlokzatának restaurálásakor is.

Minthogy az üvegmozaik burkolat tehát művészeti ágként is értelmezhető, a kivitelezést is művészi színvonalon kell végezni! Az igényes anyagválasztást és a tervezést pontos munkának kell követnie, hogy a várt hatás ne maradjon el. Természetesen a mozaikkockákat nem egyesével illesztik a burkolni kívánt felületre, hanem jól használható méretű lapokra vannak előkészítve, ezért ügyelni kell rá, hogy a burkolat felragasztásakor a lapok közötti fugahézagok egyezzenek a lapokon található mozaikkockák fugahézagainak méretével.

Megfelelő szerszámmal szabásminta szerint vághatók a lapok, ezért bármilyen térbeli alakzatra, formára ráhajlíthatók és ráragaszthatók. Mivel a munka komoly szakmai rutint igényel, érdemes olyan szakemberre bízni, aki referenciamunkát is fel tud mutatni.

Egy másik neuralgikus pontja az üvegmozaik alkalmazásának az, hogy az anyag fény felé tartva áttetsző, ezért burkolásnál olyan ragasztót kell használni, amely száradás után sem változtatja meg a különböző színek tónusait, legjobb fehér ragasztót alkalmazni a művelethez.

A megfelelő tapadáshoz egy adalékanyagot kell használni, ami nagyobb tapadóerőt biztosít a ragasztóhabarcsnak. A fugázóhabarcs színárnyalata döntően befolyásolja a kész burkolat összhatását, a fugaszín kiválasztására különös gondot kell fordítani!

Mivel legtöbbször vizes helyiségekbe kerülnek a mozaik burkolatok, ezért a legfontosabb, hogy a burkolat hordozófelülete szilárd, repedésmentes legyen, valamint meg kell győződni a vízzáróságáról is. A vízzárósági próba után jöhet a burkolat kiosztási terv szerinti méretkontroll, és a vízszintesek, függőlegesek, ívek ellenőrzése. Ha a konyhapultra kerül az üvegmozaik burkolat, célszerű egy kétkomponensű, epoxy bázisú, saválló fugázót használni a felület tisztíthatóságának érdekében.

Ma már széles a kínálat mozaikok terén, számos csempebolt forgalmaz szebbnél szebb kollekciókat, de aki igazi különlegességre vágyik, az látogasson el a világhírű Bisazza mozaikgyár magyarországi bemutatótermébe, ahol exkluzív környezetben válogathat a legújabb művészi kreációk közül.

Újraéledő mozaik-kultúra
Újraéledő mozaik-kultúra
Újraéledő mozaik-kultúra
Újraéledő mozaik-kultúra
Újraéledő mozaik-kultúra
Újraéledő mozaik-kultúra
Újraéledő mozaik-kultúra
Újraéledő mozaik-kultúra
Újraéledő mozaik-kultúra
Újraéledő mozaik-kultúra
Újraéledő mozaik-kultúra
Újraéledő mozaik-kultúra
Újraéledő mozaik-kultúra
Újraéledő mozaik-kultúra
Újraéledő mozaik-kultúra
Újraéledő mozaik-kultúra
Újraéledő mozaik-kultúra
Újraéledő mozaik-kultúra
Újraéledő mozaik-kultúra
Újraéledő mozaik-kultúra
Újraéledő mozaik-kultúra
Újraéledő mozaik-kultúra
Újraéledő mozaik-kultúra
dekorációp
dekoráció
dekoráció