Bezár
Bezárás
PONTI csempe · mozaik

Telefon: 06 30 9348 598
E-mail: fazekas.marton@ponticsempe.hu

Fürdőszoba - Csempe - Burkolólap - Üvegmozaik - Greslap
vonal

Cersaie 2010

A világgazdasági válság a csempeiparban is érezteti hatását; az olcsó tömegtermékek előállításának súlypontja Ázsiába, Kelet-Európába és Dél-Amerikába tolódott, Európában és főleg Olaszországban immár nagy méretű, élcsiszolt, innovatív designnal és technológiával készülő burkolatokat gyártanak. Továbbra is reneszánszát éli a mozaik; a Bauhaus és az Art Deco szellemében a fehér és sárga arannyal díszített, fekete vagy pasztell mozaikfelületek a legdivatosabbak, a Carlo Dal Bianco, Marcel Wanders és más sztártervezők által megálmodott mozaikcsodák nem csak a fürdőszobát, hanem az igényes lakások konyháját, nappaliját sőt hálószobáját is díszíthetik.

A környezetbarát szemlélet már a csempeiparban is hódít, a legtöbb újdonságot a környezettudatos gondolkodásmód jegyében mutatták be. Az eddig kuriózumnak számító anyagtakarékos, mindössze 3 mm vastag, viszont óriási méretű gres burkolólemezek már számos standon megjelentek. Ezek a vékony lemezek akár 300x100 cm méretben készülnek, a greslapok összes előnyös tulajdonságával rendelkeznek, kopásállóságuk, hő- sav- és lúgállóságuk ugyanúgy kimagasló, mint a normál 10-12 mm vastag greslapoké. A csekély vastagságukból származó gyengébb hajlítószilárdság és ütésállóság a hátoldalukra ragasztott üvegszövet háló erősítéssel, és a modern ragasztóanyagok által biztosított teljes hátsó felületet fedő ragasztási technológiával kiküszöbölhető. A Kerlite lemezek nemcsak a környezetet, hanem a pénztárcát is óvják, ugyanis a csekély vastagság miatt egy felújítás során a korábbi burkolatot nem kell felszedni, nem képződik környezetszennyező sitt, törmelék, hanem megfelelő alapozás után az új burkolat a korábbi tetejére ragasztható. Ezzel a kivitelezés élőmunka- és időigénye jelentősen csökkenthető.

Szintén a környezetbarát gondolkodás jegyében a legtöbb neves gyártó fa hatású kollekciókat is bemutatott az idei vásáron. A nyomdatechnikában már bevált, legmodernebb Ink-Jet technológia már a burkolólap gyártásban is hódít, ezzel a technológiával a fa felületek meleg tónusai, változatos árnyalatai, erezete, még a csomók is tökéletes élethűséggel ültethetők át a greslapok felületére. Ezek a lapok kiválóan alkalmazhatók ott is, ahol a valódi fa burkolat nem szerencsés; a hónak, esőnek, tűző napnak kitett felületeken a faburkolat elszíneződhet, beszürkül, rendszeres pácolást, karbantartást igényel. Fürdőszobákban vagy uszodában pedig a vegyszeres víztől a fa padló megvetemedhet, a felületén csúszós, nyálkás bevonat képződik. Mindezek a problémák kiküszöbölhetők fa hatású gres burkolatok alkalmazásával, és a kedvező ár mellett megnyugtató a tudat, hogy a mi fürdőszobánk miatt egyetlen fát sem kellett kivágni...

Az idei vásáron ugyanakkor megfigyelhető volt, hogy számos kisebb cég kínál természetes anyagokból készült, exkluzív díszítőelemeket a csempeburkolatokhoz. A ragasztási és vágási technika fejlődésével immár lehetséges a legkülönbözőbb anyagok - fém, fa, kő, üveg – a burkolólappal azonos, (8-10 mm) vastagságra történő „szeletelése”, és az új, nagy szilárdságú ragasztókkal történő biztonságos felragasztása a padló vagy falfelületre. Az üvegszövet hálóra kasírozott kavics, kő, vagy akár bambusz mozaikok gond nélkül együtt burkolhatók a csempe alapburkolattal. Ha ezek a természetes anyagokból készült, gyönyörűen megmunkált dekor elemek a hangsúlyos, jól megvilágított felületekre kerülnek, borsos áruk ellenére egy kedvező árú csempe vagy padlólap alapburkolattal együtt elfogadható összköltséggel lehet különleges, egyedi enteriőrt kialakítani a lakás valamennyi helyiségében.

A burkolat megtervezéséhez, a dekorelemek ésszerű és ízléses elhelyezéséhez érdemes a jobb bemutatótermekben rendelkezésre álló lakberendezői segítséget, számítógépes tervezői szolgáltatást igénybe venni.

dekorációp
dekoráció
dekoráció